Ο ρόλος του φυσικού περιβάλλοντος στην ψυχική και πνευματική υγεία του ανθρώπου
- By: Ourania Stylianou
- Nov 4, 2017
- 3 min read

Ο άνθρωπος ως ένα φυσικό ον έχει άμεση σχέση με τη φύση και το περιβάλλον. Ψυχικά, πνευματικά και σωματικά. Το φυσικό περιβάλλον έχει τόσα πολύτιμα αγαθά ζωτικής αξίας να προσφέρει στον άνθρωπο, ο οποίος όμως θα πρέπει να φροντίζει για την περαιτέρω προστασία και την αειφόρο ανάπτυξή τους. Χωρίς την αξιοποίηση της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος, είναι πιθανόν να επέλθουν δυσμενείς συνέπειες και για τους δύο αυτούς παράγοντες.
Τι ονομάζουμε "υγεία"
Με τον όρο υγεία, εννοούμε τον βαθμό της ποιότητας της ζωής του ανθρώπου. Προϋπόθεση του να έχει ένας άνθρωπος υγεία είναι η καλή σωματική, ψυχική και πνευματική κατάσταση και να είναι διανοητικά και κοινωνικά ισορροπημένος. Εντούτοις, βασικοί παράγοντες που ασκούν σημαντικό ρόλο σε αυτό είναι το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής.
Τα οφέλη της φύσης προς τον άνθρωπο

Η συχνή επαφή του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον μπορεί να επιφέρει μόνο θετικές συνέπειες και επιρροές στην ψυχική και πνευματική του υγεία. Οι εξορμήσεις στη φύση, στο βουνό ή στη θάλασσα, δεν είναι παρά ο τρόπος διασύνδεσης του ανθρώπινου όντος με το φυσικό στοιχείο. Το φως του ήλιου, ο καθαρός αέρας, το νερό, η θέα του πράσινου αποτελούν κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της ομορφιάς της φύσης και κάποια από τα οφέλη της. Οι βόλτες, ο διαλογισμός και ο αθλητισμός στη φύση οδηγούν στη βελτίωση της ζωής και στην πνευματική ανάπτυξη. Ο άνθρωπος έχει την ευκαιρία να έρθει κοντά με τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, να ανακαλύψει περισσότερο τον εαυτό του και να μπορέσει να νοιώσει την αίσθηση ελευθερίας και ευεξίας. Επιπλέον, η άμεση επαφή του με το φυσικό περιβάλλον θα τον βοηθήσει να καταλάβει τις δυνάμεις και τα όριά του, να αναπτύξει τη φαντασία του και να ζήσει νέες εμπειρίες μακριά από το άγχος, το στρες και την πίεση της καθημερινής ρουτίνας που τον καταβάλλει, καθώς και τη μείωση των τριών αυτών αρνητικών συναισθημάτων. Η φύση, πέραν από την ομορφιά της, προσφέρει άπλετο οξυγόνο, ψυχική γαλήνη, ηρεμία, ξεκούραση, αναζωογόνηση και οδηγεί τον άνθρωπο στην ανάκτηση νέων δυνάμεων και στη διαμόρφωση ενός σωστού και ανθρώπινου χαρακτήρα. Δίνει αξία στην κοινωνική ζωή, τις ανθρώπινες σχέσεις, τις αξίες, την αυθεντικότητα και την προσωπική αυτονομία. Επιπρόσθετα, βοηθά στην μείωση της αλλοτροίωσης και της αποξένωσης, οι οποίες οφείλονται στους σύγχρονους ρυθμούς ζωής και την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Παράλληλα, η ομορφιά της φύσης μπορεί να προκαλέσει συγκίνηση και συναισθηματισμό, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της δημιουργικής και καλλιτεχνικής πλευράς ενός ανθρώπου.
Η ανταπόδοση του ανθρώπου στη φύση
Παρ’όλα αυτά, η ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος κινδυνεύει. Η αλλαγή των φυσικών, χημικών και βιολογικών χαρακτηριστικών της φύσης οδηγεί στην ρύπανση. Ως αποτέλεσμα της μεγάλης τεχνολογικής προόδου έρχεται η μόλυνση και η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και του νερού και οι αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες. Ο κίνδυνος αυτός έχει ως συνέπεια τη διαταραχή της συμβατικής συνύπαρξης του ανθρώπου με το οικοσύστημα καθώς και την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών.

Άμεσο επακόλουθο στην κατάσταση αυτή είναι ο σύγχρονος άνθρωπος να στερείται τη φύση και να ζει σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον, στο οποίο προσπαθεί να επιβιώσει. Δημιουργείται, λοιπόν, αδιαφορία και εχθρότητα προς τη φύση και το περιβάλλον και ο άνθρωπος γίνεται εκμεταλλευτής της. Έτσι, τα χρήσιμα και βασικά συστατικά και χαρακτηριστικά της φύσης που προσφέρει στον άνθρωπο μειώνονται ή εξαλείφονται. Ο άνθρωπος χάνει τα ψυχικά και πνευματικά οφέλη που μπορεί να αποκτήσει μέσω του φυσικού περιβάλλοντος και αυτό το γεγονός οδηγεί στην έλλειψη των βασικών προϋποθέσεων και της ισορροπίας της ζωής του.

Ολοκληρώνοντας, διαπιστώνουμε ότι η φύση και ο άνθρωπος είναι αλληλένδετα στοιχεία. Η αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και η επαφή του ανθρώπου με αυτό, καταλήγει στην βελτίωση της ψυχικής, πνευματικής και σωματικής υγείας του. Η φύση αποτελεί τον φυσικό και ζωτικό χώρο στη ζωή του ανθρώπου, αλλά και τη βασική προϋπόθεση για την καλή ποιότητα της ζωής του. Διατηρεί τον ανθρώπινο νου και το πνεύμα σε ισορροπία και δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να συνεργάζεται με άλλους ανθρώπους, να προσφέρει στον εαυτό του αλλά και στο κοινωνικό σύνολο. Παράλληλα, όμως, με αυτό θα πρέπει να υπάρχει και η εκδήλωση σεβασμού προς το φυσικό περιβάλλον και η προστασία του, για τη διατήρηση μίας ισορροπίας τόσο στο ανθρώπινο σύστημα όσο και στο οικοσύστημα.
Comments